Blijvend afvallen & meer vitaliteit op een manier die wèl werkt

Alcoholvrij bier: een goed idee?

Alcoholvrij bier is enorm in opkomst. Steeds meer keuze en verbeterde kwaliteit. Is alcoholvrij bier een goed idee als je wilt afvallen?

Geen alcohol is een goede gewoonte!

Hoe minder alcoholische dranken je drinkt, hoe beter. Het idee dat matig drinken ook wel gezond zou zijn, misschien zelfs wel iets gezonder dan geen alcohol, is helaas ècht achterhaald. De feiten: het gezondst is om helemaal geen alcohol te drinken. Het advies van de Gezondheidsraad is geen alcohol drinken en als je toch graag alcohol wilt drinken: dan niet meer dan 1 glas per dag.

Een aandachtspunt bij buitenlandse alcoholvrije bieren: die bevatten vaak 0,5% alcohol en zijn dus niet helemaal alcoholvrij.

Alcoholvrij bier
Alcoholvrij bier: een goed idee?

Afvallen met alcoholvrij bier

De hoeveelheid calorieën verschilt per soort. Hieronder ga ik in op het aantal kcal in een blikje/flesje van 330 ml van verschillende soorten 0,0% bieren. Ter vergelijking: een blikje cola bevat 139 kcal en een zelfde hoeveelheid sinaasappelsap 135 kcal. Een blikje Heineken met alcohol bevat 132 kcal.

Gewoon alcoholvrij bier

In 330 ml gewoon alcoholvrij bier zit 69-76 kcal. Ruim de helft dus van frisdrank of gewoon bier. Dat scheelt dus flink. Bedenk wel dat dit “extra calorieën” zijn. Probeer als je wilt afvallen zoveel mogelijk te kiezen voor water, thee en koffie. En alleen als je er echt zin in hebt een keer alcoholvrij bier.

Alcoholvrij witbier

In 330 ml alcoholvrij witbier zit 79-86 kcal.

Alcoholvrij Radlerbier

In 330 ml alcoholvrij Radlerbier zit 83-119 kcal. Aan Radler wordt suiker en vruchtensap toegevoegd. De hoeveelheid en dus het aantal kcal verschilt per merk.

Alcoholvrij bier als sporthersteller

Veel mensen drinken bier in de sportkantine, na afloop van het sporten. Zonde, want de calorieën je je er af hebt gesport, zitten er dan snel weer aan. Vooral in combinatie met wat nootjes of een snack. Als je lever druk is met het verwerken van de alcohol, wordt de rest die je binnen krijgt als vet opgeslagen.
Wat dat betreft al goed als je dat biertje vervangt door een alcoholvrije. Maar er is nog een voordeel: de samenstelling van de meeste soorten alcoholvrij bier is isotonisch, waardoor het een goede sporthersteldrank is. (Als je een uur recreatief sport, is gewoon water trouwens prima, je hebt dan geen speciale drank nodig.)

Kwaliteit verbetert

Opvallend en prettige bijkomstigheid is dat alcoholvrij bier enorm in opkomst is, brouwers zien het als een nieuw gat in de markt, met als gevolg dat het aantal soorten en de kwaliteit opvallend verbetert. Heineken heeft bijvoorbeeld een ander soort gist gebruikt, waardoor het bier anders smaakt dan andere alcoholvrije bieren.

Een alcoholvrij biertje is dus de nieuwste trend en een goed alternatief voor gewoon bier, frisdrank of vruchtensap!