Blijvend afvallen & meer vitaliteit op een manier die wèl werkt

Onmisbare vitamines als je aan het afvallen bent

Als je wilt afvallen, is het erg belangrijk om niet alleen op calorieën te letten! Een goede samenstelling van je voeding is ook belangrijk. Vitamines spelen een belangrijke rol in je stofwisseling.

Waarom vitamines en mineralen belangrijk zijn

Vitamines zijn voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor het lichaam. Het lichaam kan ze niet of onvoldoende zelf maken. Vitamines zitten in onze voeding. Een evenwichtige voeding is dus belangrijk voor een goed functionerend lichaam. Hetzelfde geldt voor mineralen en spoorelementen. Vitamines komen uit de levende natuur en kunnen door sommige planten of dieren zelf gemaakt worden, terwijl mineralen uit de dode natuur komen en door planten moeten worden opgenomen uit de aarde en door dieren uit voeding of water.
Een tekort aan vitamines en mineralen kan tot gezondheidsproblemen leiden. Denk bijvoorbeeld aan een verminderde weerstand en botontkalking (osteoporose), maar ook een stofwisseling die niet goed werkt. Aan de andere kant kan een teveel ook problemen opleveren. Als je voor een supplement kiest, neem dan ongeveer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (dus niet honderden of duizenden procenten daarvan). Wil je meer weten over vitamines en mineralen? Kijk dan eens op de website van het Vitamine informatie bureau.

Gewichtsconsulent Leidsche Rijn - De rol van vitamines bij het afvallen
Gewichtsconsulent Leidsche Rijn – De rol van vitamines bij het afvallen

Onmisbare vitamines als je aan het afvallen bent

De stofwisseling is het proces van bewerken/verwerken van voedingsstoffen in een cel. Het is een verbrandingsproces. De ruststofwisseling (basaalstofwisseling) is het energieverbruik van personen in rust. Deze stofwisseling is nodig voor levensprocessen zoals ademhalen en op temperatuur blijven. Dat is ongeveer 2/3 van je totale stofwisseling. Hoe meer spieren je hebt, hoe hoger je ruststofwisseling. En hoe meer je beweegt, hoe hoger je totale stofwisseling. Een hogere stofwisseling betekent dat je meer verbrandt en dus beter kunt afvallen. En als je stofwisseling goed gaat, voel je je energieker. Voor de stofwisseling zijn hulpstoffen nodig: enzymen en hormonen (zoals insuline). Vaak vormen vitamines een bestanddeel daarvan. Mede daarom is het belangrijk om genoeg en gevarieerd te eten als je aan het afvallen bent, zodat je voldoende vitamines binnen krijgt. In dit artikel wordt ingegaan op de rol van 7 vitamines bij het afvallen. Heel belangrijk dus om niet alleen op calorieën te letten! Een goede samenstelling van je voeding is ook belangrijk.

Gewichtsconsulent Leidsche Rijn - Gezond afvallen met vitamine D
Gewichtsconsulent Leidsche Rijn – Gezond afvallen met vitamine D

Speciale aandacht voor vitamine D

Een vitamine D-tekort komt vaak voor bij mensen met overgewicht. Hoe krijg je genoeg vitamine D binnen? Noemenswaardig zit het van nature in vette vis (zalm, makreel, haring, sardines). Advies is om 1x per week vette vis te eten. Daarnaast worden de vitamines A en D in Nederland verplicht toegevoegd aan margarines/halvarines (ook de vloeibare). Voor bepaalde groepen wordt een supplement aanbevolen. O.a. voor 50+-vrouwen. Dat heeft te maken met een flinke afname van de botdichtheid tijdens de overgang. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten.
Let op: Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Als je een supplement inneemt, doe dat dan bij een maaltijd. Anders wordt het niet goed door je lichaam opgenomen.

Gewichtsconsulent Leidsche Rijn - Een gevarieerde voeding voor succesvol afvallen.
Gewichtsconsulent Leidsche Rijn – Een gevarieerde voeding voor succesvol afvallen.

Gevarieerde voeding

Zorg dat je dagelijks genoeg afwisselt tussen de verschillende soorten basisvoeding:
– Groente (variëren!)
– Fruit (variëren!)
– Volkoren graanproducten
– Zuivel, kaas (of plantaardige vervanger met voldoende eiwit en toegevoegde vit & min)
– Ongezouten noten/pinda’s/pindakaas
– Vis/peulvruchten/vlees/ei
– Smeer- en bereidingsvetten

Wil je weten hoe je dat voor elkaar krijgt in jouw leven, op een manier die je op lange termijn kunt volhouden? Laat je coachen voor blijvend gewichtsverlies.