Feestdagen: tips als je aan het afvallen bent

De feestdagen komen er binnenkort weer aan. Die dagen gaan vaak gepaard met veel eten en drinken.

Heel lekker allemaal, maar hoe ga je daarmee om als je wilt afvallen?

Met deze tips kun je genieten zonder schuldgevoel en toch calorieën besparen.

Voldoe jij aan alle verplichtingen?

Het allerbelangrijkste om eerst bij stil te staan, is: Hoe zien de ideale feestdagen er uit voor mij?

Als je wil voldoen aan alles wat “zo hoort” bij de feestdagen en je laat leiden door wat anderen willen, worden de feestdagen niet zo ontspannen en leuk als je eigenlijk zou willen. Door van tevoren keuzes te maken, zullen de feestdagen een stuk meer passen bij jouw eigen wensen. En als je je goed voelt, geniet je veel meer van de feestdagen en heb je minder de neiging om te veel te eten. Veel eten en drinken is dan helemaal niet nodig om een leuke dag te hebben.

Bepaal van tevoren hoeveel je op je eten wil letten

Als je incidenteel een paar dagen veel eet, hoef je het gewicht dat er daardoor bij komt geen probleem te vinden. Als je daarna (en tussendoor) de draad weer oppakt, gaan die kilo’s er ook weer af. Maar als je al een tijd aan het afvallen bent, en je hebt daar veel moeite voor gedaan, kan het een vervelend gevoel geven als je een paar dagen veel te veel eet.

Maak dus eerst een keuze:

  • Ga je tijdens de feestdagen heel goed opletten op wat en hoeveel je eet, zodat je niet of nauwelijks aankomt? Of
  • Ga je tijdens de feestdagen niet opletten op wat en hoeveel je eet, zodat je onbezorgd kunt genieten, wetende dat het je zal lukken daarna weer op je oorspronkelijke gewicht te komen?
  • Je kunt er natuurlijk ook “tussen in gaan zitten”: Als je op een paar punten let, krijg je makkelijk een paar honderd kcal binnen. Dat is heel veel als je aan het afvallen bent.

Mijn advies is om niet heel streng van alles te mijden tijdens de feestdagen. Dat gaat echt niet het verschil maken als je aan het afvallen bent en je maakt het jezelf heel moeilijk om te kunnen genieten.

Maak van tevoren een duidelijke keuze: dan kun je genieten zonder schuldgevoel!

Eet en drink wat je echt lekker vindt

Kies bewust wat je gaat eten. Als je alles wat aangeboden wordt ook opeet, gaat het natuurlijk snel met de calorieën.

Bedenk voor jezelf wat je ECHT lekker vindt. Zijn het hartige dingen, of ga je liever voor zoet? En wat dan specifiek? Als je alleen kiest voor het allerlekkerste, geniet je veel meer van je eten èn krijg je minder calorieën binnen.

Eten en drinken met veel calorieën

Vet eten

Met een hapje van dit en een hapje van dat ben je snel een paar honderd kcal verder als je veel vette dingen eet.

Voorbeelden van eten met veel vet:

  • Nootjes
  • Kaas
  • Bladerdeeghapjes
  • Gefrituurde hapjes
  • Pesto en tapenade
  • Chocolade en bonbons
  • Gebak en koek (1 oliebol: 166 kcal, 1 appelflap: 361 kcal)
  • Witte sauzen
  • Roomijs en pudding
  • Olie en boter (op broodjes)

Alcohol

Alcoholische dranken bevatten een combinatie van alcohol en suikers, wat ze energierijk maakt.

Een paar voorbeelden per standaardglas (100 ml wijn, 250 ml bier, 50 ml port, 85 ml champagne*):

  • droge witte wijn: 67 kcal
  • zoete witte wijn: 96 kcal
  • rode wijn: 82 kcal
  • champagne: 57 kcal
  • port: 78 kcal
  • bier: 115 kcal

* Let op: Wijnglazen hebben vaak meer inhoud. Een flesje bier is 330 ml.

Zoete dranken

Een glas frisdrank of vruchtensap bevat veel energie, maar verzadigt niet. Als je onbewust doordrinkt, kun je veel extra calorieën binnen krijgen.

Door water te drinken bespaar je op een avond met gemak een paar honderd kcal. Wil je een smaakje? Denk dan eens aan Bar-le-Duc 100% natuurlijk: geen suiker en geen zoetstoffen, 0 kcal.

Tips voor minder energierijk eten

Groenten bevatten heel weinig calorieën. Daarom is het een goed idee om groentesnacks te eten en aan tafel je bord grotendeels met groente en salade te vullen. De saus erbij kan wel aantikken, met name witte saus. Serveer saus apart en gebruik er zo weinig mogelijk van. Kies liever voor een dressing met magere yoghurt of een hummus-dip.

Een goed alternatief voor bladerdeeg is filodeeg: dat bevat geen vet en is veel dunner, dus bevat veel minder energie.

Als je kiest voor mager vlees en vleeswaren (zoals kipfilet, rosbief, rookvlees, rauwe ham) of voor witte vis, bespaar je veel calorieën. Bijvoorbeeld meloen met rauwe ham.

Kies Philadelphia light i.p.v. roomkaas.

Ook is het een goed idee te kiezen voor heldere soep, of soep dat gebonden is met aardappel.

Kies gekookte of gepofte aardappel (zonder room) i.p.v. gebakken of gefrituurd.

Als nagerecht kun je kiezen voor sorbetijs (veel minder calorieën dan roomijs), een gerecht met magere zuivel (zoals magere kwark) of vers fruit.

Het helpt ook om verzadigende gerechten te maken/kiezen: met veel vezels en/of eiwitrijk. Als je je vol voelt heb je minder de neiging om door te blijven eten.

Vezelrijk zijn bijvoorbeeld volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten.

Voorbeelden van eiwitrijk eten zijn bijvoorbeeld gekookt ei (maak gevulde eieren met magere kwark i.p.v. mayonaise) en magere kwark (voor een lekker en verantwoord nagerecht).

Als vezelrijke “dipsaus” kun je hummus gebruiken, gemaakt van kikkererwten.

Neem de tijd om recepten op te zoeken. Gezond kan goed samen gaan met erg lekker!

Tips feestdagen afvallen
Tips feestdagen afvallen

Handige gedrags-tips voor de feestdagen

Nog een paar handige tips:

  • Ga niet vlakbij de hapjes zitten. Als je moeite moet doen om een hapje te pakken, pak je vanzelf minder. Zet na elk slokje je glas weg.
  • Als je de gastvrouw/-heer goed kent, laat dan van tevoren weten dat je aan het afvallen bent en vraag om niet op te dringen. Misschien is een aanpassing in het diner mogelijk.
  • Vraag iedereen rekening met je te houden en om niet aan te dringen om gezellig mee te doen. Zorg ervoor dat het afvallen geen gespreksonderwerp wordt. Snij een leuk onderwerp aan.
  • Neem je voor om je niet te laten overhalen om meer te eten. Wees vastbesloten en aarzel niet bij je weigering.
  • Complimenteus weigeren: Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat het er heel lekker uitziet, maar dat je even wilt wachten, omdat je pas gegeten hebt.
  • Rek de maaltijd, eet langzaam: pas na 20 minuten treedt een verzadigingsgevoel op. Leg tussen de happen door je bestek even neer. Kauw elke hap goed. Geniet bewust van de smaak en textuur. Ondanks dat je minder eet, geniet je meer van je eten dan wanneer je snel en zonder aandacht eet.
  • Sta af en toe even stil bij de vraag: Ben ik verzadigd? (let hier vooral op als je samen met anderen aan tafel zit en dus afleiding hebt)
  • Stop met eten als je verzadigd bent, ook als er dan nog wat op je bord ligt.
  • Gebruik kleine borden (echt: dan eet je minder!).
  • Blijf niet de hele dag zitten (bij de hapjes), maar doe ook wat actiefs. Bijvoorbeeld een wandeling maken of met de kinderen buiten spelen.

Het makkelijkste is het natuurlijk als je zelf gastvrouw of gastheer bent. Maar anders kun je met bovenstaande tips ook veel invloed hebben op hoeveel calorieën je eet en drinkt.

Fijne feestdagen!