Telefoonnummer
E-mailadres

Gewichtsconsulent Leidsche Rijn - Utrecht

ACT Utrecht

Acceptatie- en Commitment Therapie

Als je gecoacht wordt met ACT, leer je je te richten op zaken die je direct kunt beïnvloeden (zoals je gedrag). In plaats van controle proberen te krijgen over emoties en gedachten.

Als je probeert controle te krijgen over gedachten en emoties, bewust of onbewust, maak je keuzes die een waardevol leven in de weg staan. Bijvoorbeeld: Teveel/ongezond eten bij stress kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je leven op dit moment. En kan op lange termijn zorgen voor toegenomen lichaamsgewicht en een verminderde fitheid/gezondheid, waardoor je op gegeven moment niet meer (voluit) de activiteiten kan doen die jouw leven waardevol maken.

Tijdens het ACT-coachingstraject doorloop je verschillende stappen:

 • Je ontdekt wat voor jou echt belangrijk is: jouw persoonlijke waarden
  • Daardoor wordt helder hoe je je wil gedragen in lastige situaties: je hebt je eigen kompas
  • En je krijgt de motivatie om je gedrag te veranderen
 • Vervolgens train je om in het hier-en-nu op te merken en te benoemen wat je belemmeringen (triggers) zijn, waardoor je ervoor kiest om iets anders te doen dan het volgen van je kompas. Bijvoorbeeld:
  • Negatieve gedachten
  • Negatieve gevoelens
  • Associaties
  • Op de automatische piloot keuzes maken
Het gedrag dat voor jou niet werkt om richting je waarden te gaan, doe je natuurlijk niet voor niets: Je gedrag heeft in het moment of vlak daarna een positieve consequentie. Bijvoorbeeld: Je voelt je relaxt als je chocolade eet, of: Je hebt geen last meer van de knagende gedachte dat je ongezellig bent als je niet meedoet met taart eten of wijn drinken
 • Daarna leer je hoe je anders kunt reageren op die belemmeringen
 • Als je last hebt van veel zelfkritische gedachten, die jou belemmeren te doen wat je echt belangrijk vindt, leer je vanuit een ander perspectief naar jezelf kijken en zelfcompassie toe te passen
 • Zodat je je steeds meer gaat gedragen zoals je dat ècht wil, ook in lastige situaties
Je gaat dus aan de gang met waar je wèl invloed op hebt, namelijk dat wat je doet. Dit kun je alleen leren door te oefenen. We oefenen tijdens de consulten. En je gaat natuurlijk in de praktijk oefenen. ACT is niet voor niets afgekort “ACT”: We bepalen kleine, concrete gedragsdoelen, die aansluiten bij jouw waarden. Zo pas je stap voor stap je gedrag aan. Voor mij als coach is het waardevol om jou te begeleiden naar een waardevoller leven, waarin je keuzes maakt waar je echt blij van wordt. En waarbij je mij niet meer nodig hebt. Meer informatie over ACT vind je op deze Wikipedia-pagina over ACT. Gewichtsconsulent Leidsche Rijn is aangesloten bij het netwerk ACT & leefstijl.

Acceptatie en Commitment Therapie is onderdeel van het ACT coachingspakket

Ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.