Blijvend afvallen & meer vitaliteit op een manier die wèl werkt

Afvallen door insuline-beperkend eten

Insuline van grote invloed op je gewicht

Na een maaltijd produceert je alvleesklier insuline. Daarmee wordt je bloedsuikerniveau binnen de marges gehouden. Maar het nadeel is: afbraak van vetweefsel wordt stilgelegd. Na een maaltijd staat je lichaam een tijd lang in de “opslaan-stand”. Praktijk is dat we veel energierijke tussendoortjes eten. Daardoor komt je lichaam overdag niet of nauwelijks in de “verbrandingsstand”. En we eten veel sterk bewerkte voeding, dat voor een extra hoge insulinepiek zorgt. En zo kom je dus nog langer in de “opslaan-stand”.

Insulineresistentie ontstaat lang voor diagnose diabetes
Insulineresistentie ontstaat lang voor diagnose diabetes type 2

Insuline-resistentie: de theorie

Een continu hoge insuline-afgifte zorgt ervoor dat je lichaam steeds ongevoeliger wordt voor insuline. Er ontstaat insulineresistentie. Je bloedsuiker (glucose) blijft keurig, maar je alvleesklier moet steeds harder werken en geeft steeds meer insuline af om het nog voor elkaar te krijgen om je bloedsuiker binnen de marge te houden. Uiteindelijk kan daardoor je alvleesklier uitgeput raken en daardoor niet of nauwelijks insuline afgeven. Dan gaat je bloedsuikerniveau stijgen en heb je diabetes type 2. Dat kan wel 8-10 jaar later zijn dan het begin van de insulineresistentie. Omdat artsen standaard bloedsuiker testen (en die is al die jaren keurig), hebben veel mensen geen weet van wat er aan de hand is met hun lichaam.

Maar ook als je geen insuline-resistentie aan het ontwikkelen bent, heeft de insulineafgifte invloed op je lichaamsgewicht.

Opslag en verbruik onder invloed van insuline
Opslag en verbruik onder invloed van insuline

Hoe voorkom ik hoge en langdurige insulinepieken?

  1. Geef je lichaam de gelegenheid om in de verbrandingsstand te komen, door niet continu te eten. Ideaal gezien 3 keer per dag een flinke maaltijd (zodat je niet tussendoor honger krijgt). En als je wat tussendoor eet: iets kleins. Benut de verbranding tijdens de nacht optimaal door niet kort voor het slapen veel te eten en zeker geen alcohol te drinken, want dat veroorzaakt een enorme insulinepiek.
  2. Hoe meer je voor onbewerkte voeding kiest, hoe beter. Kies voor vezelrijk (volkoren en veel groenten). Een sinaasappel eten i.p.v. drinken. Volkorenbrood i.p.v. wit brood. Daarmee houd je het ook langer uit tot de volgende maaltijd.
  3. Vet en/of zuur (azijn, zuurdesem) toevoegen aan je maaltijd. Klinkt misschien tegenstrijdig als je wilt afvallen, maar vet is geen taboe.
  4. Fermentatie. Verse zuurkool en volle yoghurt bijvoorbeeld.
  5. Bewegen zorgt voor een betere insulinegevoeligheid. Daarom is een wandeling na het avondeten een goed idee.
  6. Verminder stress.

Insuline-beperkend: Aardappelsalade met avocado

Een aardappelsalade, met daarin iets vets en iets zuurs, is een goed voorbeeld van een gerecht dat zorgt voor minder insulineafgifte. Bijvoorbeeld de hieronder genoemde salade van Jamie Oliver. In afgekoelde aardappels ontstaat resistent zetmeel. Dat wordt pas in je dikke darm afgebroken. Behalve dat het helpt het insulineniveau laag te houden, is het ook nog eens voedsel voor je goede darmbacteriën. Het vet in de avocado en het zuur in de citroenen zorgen ook voor een lager insulineniveau. Door de vezels en het vet verzadigt het goed.
Jamie Oliver aardappelsalade met avocado en tuinkers