Blijvend afvallen & meer vitaliteit op een manier die wèl werkt

Oorzaken overgewicht bij mannen

Afvallen is voor mannen makkelijker dan voor vrouwen. Toch zijn er in Nederland meer mannen dan vrouwen met overgewicht. Meer dan de helft van de mannen heeft overgewicht. Hoe kan dat?

Overgewicht zorgt bij mannen voor meer gezondheidsrisico’s dan bij vrouwen

Overgewicht vertaalt zich bij mannen in een grote hoeveelheid buikvet. Bij vrouwen zit het vet meer op de heupen en dijen. De zogenaamde “appelvorm” voor mannen en “peervorm” voor vrouwen.

Het vet in de buik, rondom de organen, is het gevaarlijke vet. Dit vet verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes type 2. Een goede reden dus om je buikomtrek beperkt te houden. Als mannen een buikomtrek hebben van meer dan 102 cm neemt het risico zoveel toe, dat het belangrijk is om af te vallen.

Overigens verandert de vetverdeling bij vrouwen na de overgang: ze gaan van “peervorm” naar “appelvorm”.

Een plattere buik: ook een belangrijk voordeel van afvallen

Met een plattere buik krijg je een aantrekkelijker uiterlijk en voel je je fitter. Je buik hoeft daarvoor geen “sixpack” te zijn. Zie ook de informatie over buikvet.

Waarom is afvallen voor mannen makkelijker? Gewichtsconsulent Leidsche Rijn te Utrecht
Waarom is afvallen voor mannen makkelijker? Gewichtsconsulent Leidsche Rijn te Utrecht

Waarom is afvallen voor mannen makkelijker?

1. Mannen hebben een snellere stofwisseling, dus verbranden meer calorieën

  • Mannen hebben gemiddeld meer spierweefsel. In spieren vindt verbranding plaats, ook als iemand in totale rust is. Dus zelfs tijdens het slapen of op de bank zitten.
  • Daarnaast zijn mannen gemiddeld langer. Je stofwisseling hangt af van je lengte: hoe langer een man is, hoe meer hij verbrandt.

2. Mannen hebben minder last van eetbuien

  • Mannen grijpen minder snel naar eten als ze zich eenzaam, gestrest of neerslachtig voelen: emotie-eten.

3. Mannen vinden competitie en resultaat belangrijker

  • Dat kan met name handig zijn als mannen gaan sporten.

Waarom hebben meer mannen dan vrouwen overgewicht?

Het is dus voor mannen gevaarlijker om overgewicht te hebben, prettig om een plattere buik te hebben en makkelijker om af te vallen. Waarom hebben dan toch meer mannen dan vrouwen overgewicht?

Mogelijke oorzaken van overgewicht bij mannen zijn:

1. Gemiddeld hebben mannen een langere werkweek

  • Als dat een kantoorbaan is, betekent dat veel zitten en dus weinig dagelijkse beweging.
  • Een andere consequentie is, dat mannen door de lange werkweek minder tijd besteden aan afvallen. Bij veel professionals op het gebied van afvallen kunnen ze alleen overdag terecht. Dat maakt de drempel hoger om professionele hulp in te schakelen.
  • Een langere werkweek kan ook betekenen dat je vaker in een bedrijfsrestaurant komt, met verleiding tot ongezond eten. En misschien ook meer zakelijke etentjes.

2. Mannen zitten gemiddeld meer in de auto: naar hun werk en omdat ze het leuk vinden

  • Mannen fietsen minder dan vrouwen. Vooral in de leeftijdsgroep tussen 30 en 60 jaar is het verschil in aantal fietsritten groot. Dus minder dagelijkse beweging.
  • Als je veel in de auto moet zitten voor je werk, kan dat je eetpatroon heel onregelmatig maken. Je slaat een gezonde maaltijd over en/of koopt ongezonde tussendoortjes in het tankstation.

3. Het is voor mannen sociaal meer geaccepteerd om een dikke buik te hebben, dan voor vrouwen.

Dit maakt het gevoel van urgentie om het aan te pakken minder. En omdat het zo gewoon is om overgewicht te hebben, zullen niet alle mannen met overgewicht beseffen dat ze te zwaar zijn.

4. Mannen die uitgaan van de traditionele gedachte “Echte mannen zijn grote vleeseters”…

…hebben als probleem dat ze in een omgeving leven waarin vlees relatief goedkoop en overvloedig beschikbaar is. Veel vlees eten is om meerdere redenen ongezond en is 1 van de oorzaken van overgewicht.

5. Als mannen bang zijn voor opmerkingen bij het overslaan van gebak of de kroket-aanbieding in de kantine…

…leidt dat tot te veel eten. Bekend voorbeeld: samen met je voetbalteam patat eten met een biertje na afloop van de wedstrijd. Er gaan dan meer calorieën bij dan dat er af zijn gegaan…

6. Mannen eten sneller dan vrouwen en nemen grote happen.

Het duurt 20 minuten voordat je lichaam een seintje geeft dat je verzadigd bent. Als je binnen die 20 minuten al heel veel hebt gegeten, eet je dus meer dan nodig is om verzadigd te worden.

7. Mannen koken minder vaak zelf en kiezen eerder voor kant-en-klaar.

8. Vanaf de leeftijd van 30 jaar neemt de spiermassa af en de vetmassa toe.

Daardoor ga je dus steeds minder calorieën verbranden. Als je je voeding daar niet op aanpast en/of krachttraining doet, neemt je gewicht dus toe.

9. Mannen zoeken geen steun bij gelijkgestemden.

10. Mannen hebben een voorkeur voor calorie-rijkere dranken

Vaker dan vrouwen kiezen ze frisdrank met suiker. En als ze een biertje nemen, is dat vaak een blikje of flesje: daarin zit meer dan 1,5x zoveel energie als in een glas wijn.

Als je wilt afvallen

Hierboven staat een aantal mogelijke oorzaken voor overgewicht bij mannen. Als je besloten hebt om de gezondheidsrisico’s van je buik niet te negeren, onderzoek dan in eerst wat jouw oorzaken zijn. Breng een week lang jouw eetpatroon in kaart, bijvoorbeeld met Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum. Sta ook stil bij de momenten waarop je eet. Sla je bijvoorbeeld wel eens je ontbijt over? Of kun je de aanbieding in het tankstation nooit laten liggen? Dat geeft je een goede basis voor de aanpak van jouw overgewicht.